HTML

Ciginyom

"Kell egy ember, aki vetítőgépet vált, amikor az egyik tekercs lefut és elkezdődik a másik. Megfigyelhetik, hogy a kép jobb felső sarkában néha felvillan egy jel… - Amit mi a szakmában csak ciginyomnak hívunk."

Tyler Durden

Facebook

Címkék

011 (1) 2013 (4) 2014 (1) 2015 (1) 2016 (3) 2017 (2) 2019 (1) aaron taylor johnson (1) ajánló (1) akció (9) alan rickman (1) alejandro gonzález inárritu (1) amy adams (1) andrew garfield (1) animáció (1) anime (1) Avengers (1) A 100 legjobb film (2) benicio del toro (1) Bill Murray (1) blockbuster (5) bodó viktor (1) Chris Pratt (2) colin firth (1) családi (1) dal (1) dev patel (1) dicaprio (1) Doctor Who (1) dráma (24) DVD (1) emily blunt (1) emma stone (1) Endgame (1) fantasy (1) feelgood (1) film (29) filmadaptáció (1) filmzene (2) fotók (1) Frank Langella (1) geek (6) háborús (2) hamus (1) harry potter (2) hegedűs d géza (1) horror (7) hugh jackman (1) indie rock (1) jake gyllenhaal (2) james cameron (1) Jarmush (1) jj abrams (2) joaquin phoenix (1) john goodman (1) jonah hill (1) josh brolin (1) kaland (4) katasztrófa (1) képregény (6) komédia (6) konyv (8) krimi (2) kritika (14) lista (2) magyar (3) margot robbie (1) matt damon (1) mel gibson (1) michael fassbender (1) michael keaton (1) michael shannon (1) mozi (4) musical (1) nekrológ (1) oscar (2) oscar-díj (1) patrick stewart (1) pixar (1) premier (1) radnai márk (1) ridley scott (1) road movie (1) robert downey jr (1) robert redford (1) robert rodriguez (1) romantikus (6) Ron Howard (1) rooney mara (1) ryan gosling (1) sci-fi (24) scorsese (1) Sherlock (2) sorozat (4) soundtrack (1) spike jonze (1) star trek (1) star wars (1) steve carell (1) szinhaz (3) szövényi-lux balázs (1) szputnyik (2) tarantino (3) thriller (10) titanic (1) tom ford (1) trailer (9) trainspotting (2) tv (1) Végjáték (1) vígszínház (1) villámkritika (4) Vlog (1) vonatles (1) wall street farkasa (1) western (5) x-men (2) zene (11) Címkefelhő

Filmes Naplók

K. Feri - 2009201020112012,

2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019

 Barangolás a Korongon - több mint két lábbal

2014.01.14. 21:16 L. Dóri

Terry Pratchett fantasy könyv-sorozata

A'Tuin.jpg„…a csillagok áramlata előtt egy vörös óriás föl- fölvillan, mint az istenek tébolya… Aztán a fölvillanásokról kiderül, hogy egy irdatlan szem csillogásai, amit hunyorgó szemhéj takar el időről-időre, majd megmoccan a sötétség úszólába, és Nagy A’Tuin, a csillagteknőc  tovaúszik a semmin át. A hátán négy gigászi elefánt. Azok vállán, vízzel koszorúzva, apró, keringő napocskája alatt csillogva nyugszik a Korongvilág, világ és világok tükröződése.”

 Általában így, vagy nagyon hasonlóan kezdődnek Terry Pratchett, brit származású fantasy író Korongvilág-regényei. De milyen is igazából ez a világ? Erre próbálok választ adni az elkövetkezendőkben. Nem könnyű feladat, de próba szerencse.

A Korong szélén a Peremcsobaj található. A Perem választja el a világot az űrtől és ebben a világban, bizony, ha sokat sétálsz egy irányba, leesel a szélén, szóval igencsak korlátozottak a lehetőségeid.

A Korongon, akárcsak a földön, több, különböző kultúrájú város és vidék található. A Korongvilág-regényekben az a jó, hogy nem sorozatként működnek, hanem minden könyv egy történetet, egy konfliktust bont ki. Kivéve a két első kötetet: A mágia színe (1983) és A mágia fénye (1986) szereplői ugyanazok és a konfliktus-halmaz, amit az első részben önt az olvasóra a szerző, a másodikban lelnek megoldásra. (Bár a másodikban lévő konfliktusok nem oldódnak meg azonnal. Arra bizony várni kell.)

Azonban akármennyire is különálló történetek, ha valaki szeretné elkezdeni olvasni, biztos, hogy az első két kötetet ajánlanám. Bár nem a legjobb sztoriról van szó, kissé vontatott és néhol elsőre érthetetlen, de mégis itt kerül kifejtésre az egész korong szerkezete. Itt lehet belekóstolni és beleszokni abba a világba és stílusba, amit most már több mint harminc éve, majd’ negyven regénnyel pumpál a rajongókba Pratchett. Utána aztán jöhetnek a további ínyencségek.

Ezek a regények inkább fantasy-paródiák, mondhatni szatírák. Mindig más és más, az olvasó számára ismerős helyzeteket vesz alapul, csakhogy, ha belebújunk a szereplők bőrébe (mert azt mi, olvasók nagyon szeretjük), azon kapjuk magunkat, hogy valami nem stimmel. A teteje lesz az alja, ki van fordítva és tulajdonképpen az egész el van szabva. Ismerős, de mégse passzol sehogyan se. Leginkább érzékelhető ez a gyakran használt intertextualitásoknál. A Vészbanyák első oldalán egy Machbet-idézettel találjuk szembe magunkat, aztán a regény további részein rengeteg deformált Shakespeare-idézet és utalás böki ki a szemünket, olykor elég profán módon, de semmiféleképpen sem erőltetetten. Vagy például a Faust Erik címet viselő regény is ilyen. Van kérdés?

Kemény véleményt, mondhatni kritikát fogalmaz meg Hollywoodról a Mozgó képekben, és teljesen kifigurázza az operák működését a Maszkabálban. Ironikus módon vázolja fel az Érdekes időkben a Kínai Birodalom rendszerét csepegtetve bele egy kis káosz elmélete, s Ausztrália periférikusságát a Kallódó kontinensben.

De most szűkítsünk kicsit a perspektíván és evezzünk konkrétabb vizekre. A Korong legnagyobb és leghírhedtebb város Ankh-Morpork. Képzelj magad elé egy középkori várost! Mocskos utcák, macskakő mindenhol, mosdatlan emberek, utcai árusok és sikátorok, amikben orgyilkosok és tolvajok leselkednek rád. Teszik ezt mind legálisan, mivel ebben a városban minden mesterségnek céhe van. Bizonyos, megszabott kereteken belül rabolhatnak, gyilkolhatnak, paráználkodhatnak és meló után nem kell egyedül hazabandukolni, hanem a céhtársakkal meg lehet beszélni a sikereket egy jó sör mellett. Vagy össze is lehet verni egymást. Melyik fajnak melyik szimpatikus.

Ezekből a fantasy történetekből sem hiányoznak a már megszokott szereplők, mint a törpök, trollok, sárkányok, boszorkányok, varázslók. Mert nem ám csak a helyzetekben és helyszínekben rejlik a Terry Pratchettre jellemző elmebaj.  Számomra a legnagyobb telitalálat ezekben a regényekben a szereplők. Hihetetlenül megformált karakterek, általában kisemberek, kicsinyes vágyakkal, s mégis, a maguk tökéletlen módján, cseberből vederbe esve változtatják abszurd világukat jobb irányba (vagy rosszabba, ha a helyzet úgy kívánja).

Ilyen visszatérő szereplő például Széltoló, a Láthatatlan Egyetemről eltanácsolt varázslótanonc, akinek mindennél fontosabb a kényelem és saját irhájának mentése. Sajnálatos módon a kényelemre nem sok lehetősége adatik, de menekülésre annál több. Az Ő hűséges társa a Poggyász, aki egy százlábú utazóláda. Természetesen varázserővel bír és hihetetlenül cinikus a maga szótlan módján.kirby-draws-terry.jpg

A legfantasztikusabb szereplő azonban állandó. A Korong születésétől kezdve létezik és létezni is fog egészen az utolsó napjáig. Ő pedig nem más, mint a méltóságteljesen vonuló, homokórák közt élő nagy kaszás, a Halál. Ismeri a múltat és a jövőt, s tudja, hogy az emberek nem változtathatnak a sorsukon, mert ő mindenkiért eljön… Egészen addig, amíg bele nem un az egészbe és ki nem veszi jól megérdemelt szabadságát.

Rengeteg mindent elmesélhetnék még a Korongról és a benne élő szerzetekről, de sehogyan sem lenne kerek ez a történet. Mindenesetre örülök, hogy kicsit belenyalinthattunk ebbe a világba is. Kóstolgassátok, ízlelgessétek. De ha egyszer elkezditek, biztosra veszem, hogy zabálni fogjátok.

Szólj hozzá!

Címkék: fantasy konyv Pratchett

A bejegyzés trackback címe:

https://ciginyom.blog.hu/api/trackback/id/tr625758679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása