HTML

Ciginyom

"Kell egy ember, aki vetítőgépet vált, amikor az egyik tekercs lefut és elkezdődik a másik. Megfigyelhetik, hogy a kép jobb felső sarkában néha felvillan egy jel… - Amit mi a szakmában csak ciginyomnak hívunk."

Tyler Durden

Facebook

Címkék

011 (1) 2013 (4) 2014 (1) 2015 (1) 2016 (3) 2017 (2) 2019 (1) aaron taylor johnson (1) ajánló (1) akció (9) alan rickman (1) alejandro gonzález inárritu (1) amy adams (1) andrew garfield (1) animáció (1) anime (1) Avengers (1) A 100 legjobb film (2) benicio del toro (1) Bill Murray (1) blockbuster (5) bodó viktor (1) Chris Pratt (2) colin firth (1) családi (1) dal (1) dev patel (1) dicaprio (1) Doctor Who (1) dráma (24) DVD (1) emily blunt (1) emma stone (1) Endgame (1) fantasy (1) feelgood (1) film (29) filmadaptáció (1) filmzene (2) fotók (1) Frank Langella (1) geek (6) háborús (2) hamus (1) harry potter (2) hegedűs d géza (1) horror (7) hugh jackman (1) indie rock (1) jake gyllenhaal (2) james cameron (1) Jarmush (1) jj abrams (2) joaquin phoenix (1) john goodman (1) jonah hill (1) josh brolin (1) kaland (4) katasztrófa (1) képregény (6) komédia (6) konyv (8) krimi (2) kritika (14) lista (2) magyar (3) margot robbie (1) matt damon (1) mel gibson (1) michael fassbender (1) michael keaton (1) michael shannon (1) mozi (4) musical (1) nekrológ (1) oscar (2) oscar-díj (1) patrick stewart (1) pixar (1) premier (1) radnai márk (1) ridley scott (1) road movie (1) robert downey jr (1) robert redford (1) robert rodriguez (1) romantikus (6) Ron Howard (1) rooney mara (1) ryan gosling (1) sci-fi (24) scorsese (1) Sherlock (2) sorozat (4) soundtrack (1) spike jonze (1) star trek (1) star wars (1) steve carell (1) szinhaz (3) szövényi-lux balázs (1) szputnyik (2) tarantino (3) thriller (10) titanic (1) tom ford (1) trailer (9) trainspotting (2) tv (1) Végjáték (1) vígszínház (1) villámkritika (4) Vlog (1) vonatles (1) wall street farkasa (1) western (5) x-men (2) zene (11) Címkefelhő

Filmes Naplók

K. Feri - 2009201020112012,

2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019

 Könyv: Kim Stanley Robinson - Aurora (2015)

2016.02.28. 20:53 K. Feri

Van nekem egy naiv énem, mely aligha tud az emberiség számára nagyobb kalandot elképzelni, mint egy idegen planéta benépesítése. Kim Stanley Robinson, korunk egyik legelismertebb sci-fi irója arra vállalkozott tavalyi regényével, hogy eloszlassa valamennyi illúziómat ezzel a kalanddal kapcsolatban. Kegyetlenül.

A Földtől cirka 12 fényévre (9,5 billió kilométer), az Aurora nevű hold felé száguld egy óriási űrhajó a fénysebesség 10%-ával (30000 km/s), a fedélzetén 2122 emberrel, állatokkal, erdőkkel, tavakkal, egyszóval egy egész mini-bioszférával. Hamarosan megérkeznek. Persze nem az eredeti utasok, hanem az (ük)unokáik, hiszen az út még ilyen felfoghatatlanul nagy sebességgel is kb. 180 évbe telik. És korántsem gondtalanul.aurora.gif

Talán a fenti sorokból is kitűnik, hogy Robinson az a fajta író, akinél a tudomány legalább annyit nyom a latba, mint a fantasztikum. Ebből a tudományos földhözragadtságból fakad kegyetlensége, amely a regény egyik végső következtetése is egyben: legyen akármilyen fejlett egy civilizáció (hőseink valamikor 2500 után indulnak útnak), lépten-nyomon azzal kell majd szembesülniük, hogy egy idegen, földszerű planéta benépesítése minden szempontból... Iszonyat nagy szívás. Sokkal nagyobb és több áldozatot követel meg, mint azt egy naiv sci-fi rajongó valaha is elképzelte.

Miközben a szerző elképesztő alapossággal járja körül a dolog technikai, fizikai, biológiai, kémiai és társadalmi vonatkozásait, rendszeresen visszatér egy érzelmes, emberi nézőponthoz. Freya felnövésén, nővé és vezetővé válásán keresztül nyerhetünk bepillantást abba a már-már tudathasadt, "sehova nem tartozom" állapotba, amit a generációs csillaghajó utazói átélnek. Ezt nehéz a mi földi fejünkkel elgondolni, de Robinson nem véletlenül helyez hangsúlyt az utazókat ért traumákra. Gyakorlatilag a mű kezdetétől ott lebeg a baljós kérdés a szereplők feje fölött: Valóban érdemes volt belevágni?tau-ceti-e.jpg

Ahelyett, hogy a saját bolygónkat - talán számunkra az egyetlen valóban élhető világot - ért súlyos károkat próbálnánk meg orvosolni, mi óriási konzervdobozban nyomorgó embereket küldünk lakhatónak tűnő bolygókhoz, hogy ott telepedjenek le. Ezt később az elsők leszármazottai már nem feltétlenül akarják, nekik kell ugyanis elviselniük a "kirándulás" legkellemetlenebb következményeit. Úgy néz ki, az ember mindig túl későn veszi észre, mekkora felelőssége van a jövő alakulásában. Olyan, mintha egy greenpeace nyilatkozatból ollóztam volna ki ezeket a gondolatokat, pedig viszonylag korán ilyen és hasonló morális dilemmákkal szembesít bennünket az Aurora. Nagyrészt amúgy az űrhajó fedélzeti számítógépének elbeszélésében teszi ezt, aki egyike a valaha megírt legösszetettebb, legizgalmasabb személyiségű mesterséges intelligenciáknak.

Egy olyan értelmes entitásról beszélünk, akit nem motivál sem a kalandvágy, sem a küldetéstudat, de még csak a túlélő ösztön sem. Számára az utazás pár száz éve csak kvantumfizikai és biológiai problémák sorozata. Ő csupán működik és életben tartja, segíti a telepeseket, nagyon ritkán pedig javaslatokkal áll elő a számukra. Tárgyilagos leírásaiból kitűnik, hogy megérti az utazók kétségeit és a kolonizálást maga is egy óriási, furcsa kísérletnek tekinti. Éppen ezért nyers kijelentései időnként kifejezetten ironikusnak hatnak, sokszor humoros, oldó jellegűek, de meglepő módon magukban hordoznak egyfajta sztoikus bölcsességet is: akárhogy is lesz, mi megpróbáltuk.

Az Aurora - Andy Weir pár évvel korábbi sikerregényéhez, A marsihoz hasonlóan - gyakran áraszt el bennünket izgalmas információk halmazával, a tudomány tisztelete és szeretete folyamatosan árad soraiból. A végső konklúzióhoz - egyfajta feloldáshoz a "Menni vagy maradni?" kérdésben - már nem a gépi elbeszélő, hanem maga az író vezet el bennünket, amikor felvillantja a megbékélés lehetőségét Freyában (igen, önmagában). Ez a spirituális állásfoglalás pedig talán minden ténynél erősebben marad meg az olvasóban, éppen ezért a mű nem csak hard science-fiction rajongóknak ajánlott.

9/10

Szólj hozzá!

Címkék: sci-fi dráma konyv

A bejegyzés trackback címe:

https://ciginyom.blog.hu/api/trackback/id/tr98422632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása