HTML

Ciginyom

"Kell egy ember, aki vetítőgépet vált, amikor az egyik tekercs lefut és elkezdődik a másik. Megfigyelhetik, hogy a kép jobb felső sarkában néha felvillan egy jel… - Amit mi a szakmában csak ciginyomnak hívunk."

Tyler Durden

Facebook

Címkék

011 (1) 2013 (4) 2014 (1) 2015 (1) 2016 (3) 2017 (2) 2019 (1) aaron taylor johnson (1) ajánló (1) akció (9) alan rickman (1) alejandro gonzález inárritu (1) amy adams (1) andrew garfield (1) animáció (1) anime (1) Avengers (1) A 100 legjobb film (2) benicio del toro (1) Bill Murray (1) blockbuster (5) bodó viktor (1) Chris Pratt (2) colin firth (1) családi (1) dal (1) dev patel (1) dicaprio (1) Doctor Who (1) dráma (24) DVD (1) emily blunt (1) emma stone (1) Endgame (1) fantasy (1) feelgood (1) film (29) filmadaptáció (1) filmzene (2) fotók (1) Frank Langella (1) geek (6) háborús (2) hamus (1) harry potter (2) hegedűs d géza (1) horror (7) hugh jackman (1) indie rock (1) jake gyllenhaal (2) james cameron (1) Jarmush (1) jj abrams (2) joaquin phoenix (1) john goodman (1) jonah hill (1) josh brolin (1) kaland (4) katasztrófa (1) képregény (6) komédia (6) konyv (8) krimi (2) kritika (14) lista (2) magyar (3) margot robbie (1) matt damon (1) mel gibson (1) michael fassbender (1) michael keaton (1) michael shannon (1) mozi (4) musical (1) nekrológ (1) oscar (2) oscar-díj (1) patrick stewart (1) pixar (1) premier (1) radnai márk (1) ridley scott (1) road movie (1) robert downey jr (1) robert redford (1) robert rodriguez (1) romantikus (6) Ron Howard (1) rooney mara (1) ryan gosling (1) sci-fi (24) scorsese (1) Sherlock (2) sorozat (4) soundtrack (1) spike jonze (1) star trek (1) star wars (1) steve carell (1) szinhaz (3) szövényi-lux balázs (1) szputnyik (2) tarantino (3) thriller (10) titanic (1) tom ford (1) trailer (9) trainspotting (2) tv (1) Végjáték (1) vígszínház (1) villámkritika (4) Vlog (1) vonatles (1) wall street farkasa (1) western (5) x-men (2) zene (11) Címkefelhő

Filmes Naplók

K. Feri - 2009201020112012,

2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019

 Piton és Hermione szerelme!?

2014.01.09. 19:50 enewryn

Harry-Potter.jpgAzt hiszem, senkinek nem kell bemutatnom, hogy ki is az a Harry Potter és mi minden történt vele. Az viszont lehetséges, hogy kevesebben tudják, hogy a "Kis Túlélő" története nem ért véget a hetedik könyv befejeztével (sem a nyolcadik film végével...). És itt most nem J. K. Rowling új filmtervére gondolok, hanem az úgy nevezett fanfiction történetekre.

De mi is az a fanfiction? Íme egy definíció az egyik blogról, ami ezen történeteknek egyik gyűjtőtégely: "Fanfiction: Fan=rajongó; fiction=kitalált történet. Vagyis rajongók által kreált írás a rajongás tárgyáról. A Harry Potter fanfiction HP rajongó tollából született írás (regény, novella, vers stb.), amely a Harry Potterrõl szól, azt veszi alapul. Egyéb megnevezései: fanfic, fic, fiction, ff." (forrás:fanfic.hu/merengo)

A fanfiction írás nem korlátozódik csupán a Harry Potter univerzumra, hanem - hogy is mondjam - úgy kb. mindenre. Lehet találni Gyűrűk Ura, Sherlock, Dr. House, de akár anime témájú írásokat és még sok-sok mást, még Twilight is akad...sok, túl sok. Na mindegy... Szóval a kedves olvasó szemezgethet kedvére és nem kell attól tartania, hogy többé nem láthatja új kalandokba keveredni kedvenc karaktereit. És azt hiszem ez a lényege ezeknek a történeteknek. Hogy ne legyen az az érzésed egy könyv vagy film végeztével, hogy de szar kiszakadni abból a világból, aminek a történetek segítségével a részese lehettél.

Persze a fent említett kategóriákon belül is számos csoportosítás létezik. A Harry Potter fic-eken belül találhatunk olyat, ami egyszerűen vagy tovább szövi a Rowling által megírt könyveket, vagyis a háború utáni történéseket taglalja. Vagy esetleg át írja az eredeti történetet, teszem azt az utolsó két könyv történéseit. Ezt hívják például "álatalános" kategóriájú fanfiction-nek.

De evezzünk merészebb vizekre. A legtöbb történet a HP karakterek "összehozásáról" szól, magyarul mondva romantikus történetek. A párosítások eltérnek a megszokottól (Ginny-Harry) a kicsit furcsától (Hermione-Piton) az egészen bizarig (Harry-Draco) - ez utóbbit már slash-nek nevezik. Ezeket természetesen mindig jelzik a történet tartalmi leírásában, hogy tudja az olvasó, hogy mire számítson.

fan-fiction-harry-potter-emma-watson-fan-fiction-demotivational-poster-1252527930.jpg

A slash jelzésen kívül léteznek még más fanfic-es kifejezések. Nem akarom felsorolni mindet, csak a fontosabbakat. Például az OOC kifejezés lehet érdekes, ami out of caharacter-t jelent, vagyis a történetben szereplő karakterek nem a Rowling által megírt jellemvonásokkal rendelkeznek. Az AU kifejezés pedig alternatív univerzumot jelent, vagyis a történetben az eredeti HP univerzumtól eltérő világ leírás található (például Sirius nem hal meg).

E kifejezéseken kívül léteznek különböző figyelmeztetések is, amit az íróknak kötelező jelezniük a történetek elején. Ilyen például a durva nyelvezet, a korhatár megjelölése, erotikus tartalom, illetve ide tartozik a slash is, stb.

Nem kell azt hinni, hogy ezek az írások értéktelenek, vagy amatőrök lennének. Nagyon kreatív ötleteket olvashatunk, és rendezetten, olvasmányosan vannak elkészítve. Be kell valljam, hogy olvastam olyan HP továbbírást, ami jobban tetszett, mit az eredeti, mivel mozgalmasabb és izgalmasabb volt. (Én személy szerint nem igazán szeretem az Rowling féle 7. könyvet...kövezzetek meg érte!) Persze akadnak itt is kivételek, ahol inkább csak a lelkesedés látszik, de még kiforratlan a stílus. Az ötlet jó lenne, de látszik a fogalmazáson a hozzá nem értés.

potter-art-3.jpgCsak hogy hozzak egy-két példát: Az egyik első fanfic-em a Harry Potter és a halálos ereklyék volt, melynek címe ugyan hasonló az eredetihez, de a történések korántsem. Ez a történet még a 7. könyv megjelenése előtt íródott és majdhogynem olyan hosszú, mint a Rowling-féle. Viszont itt ahelyett, hogy egy sátorban mórikálnák magukat hőseink, tesznek is azért valamit, hogy győzzenek. Van benne nyomozás, kaland, különféle erőpróbák (néha kicsit hajaz az Indiana Jones-ra), és egy kicsit több Piton. De leszögezném, hogy ez nem romantikus, hanem "általános" stílusú, úgyhogy, aki ódzkodik a smároló Piton és Hermione "látványától", annak nem kell félnie. Nem akarom részletesen taglalni a történetét, aki kíváncsi az itt megtalálja. Érdemes elolvasni! 

Bűn vagy nem bűn, én igenis fan-ja vagyok az SS/HG (vagyis Severus Snape/Hermione Granger) párosításnak, persze csak bizonyos kereteken belül - mert hajjaj van ahol nincsenek határok... - és nemrég olvastam egy nagyon jó és nem épp rövid történetet. Ez egy fordítás és a címe is fura: Pet Project. Hál' Istennek a cselekménye nem. Érdekesen változtatja meg az utolsó két könyv történéseit, és végre egy olyan történet, ahol a végső harc nem a Roxfortban zajlik (ugyanis legtöbbször ebben mindenki másolja az Írónőt...). Sokkal emberibb karaktereket láthatunk ebben a történetben és valahogy nekem aktuálpolitikai vonatkozást nyert azáltal, hogy Voldemort elfoglalja a Mágiaügyi Minisztériumot... És hát, mivel ez egy SS/HG párosítás, a varázsvilág sorsát leíró cselekményszál mellett párhuzamosan fut Piton és Hermione egymásra találásának története.


De íródott sok fanfic arról is, hogy Piton örökbe fogadja Harryt. A Boldog napok a pokolban, című írásban együtt raboskodnak és egy nagyon érdekes börtönsztori kerekedik belőle (szkeptikusan álltam neki az olvasásának, de nagyon tetszett). Olvastam olyan sztorit is, ahol a HP karakterei a való világba lettek helyezve (kihagyva a varázslatot) és nem kevésbé volt érdekes.

Azt gondolná az ember, hogy ezek a történetek csak nőknek valók, mert a legtöbbjük romantikus, vagy erotikus tartalmú, de nem gondolom, hogy a férfi nem képviselői ne tudnák ugyanúgy élvezni, ha szeretik a Harry Potter univerzumot.

Nemcsak regények, de novellák és versek is olvashatók ebben a témában, melyeket szintén érdemes elolvasni. Ezek között sok a humoros szösszenet vagy az elmerengős, borús történet.

83cfd459417ed5008588821f2cbcf384.jpgKicsit elkanyarodva az írott fanfiction-öktől, vannak más megnyilvánulásai is a HP rajongóknak. Sokan például ceruzát ragadnak, vagy épp az elektronikus rajztábla tollát (photoshop) és rajzban fejezik ki gondolataikat. Ezek között is találhatunk szépeket, meg merem kockáztatni a "művészi" szót is, és akadnak itt is nagyon merészek (főleg egyes férfi szereplők megjelenítésénél, ezekről inkább nem közölnék itt példát). Aki kíváncsi, annak a gúgli segít.

A youtube-on is töménytelen mennyiségben található fanfic video ugyanebben a témában.

Akinek felkeltettem az érdeklődését, vagy már amúgy is olvas ilyeneket és tippet akar jó blogra, annak a Merengő nevű fanfic portált tudom javasolni, illetve a fanfiction.net weboldalt, ahol idegen nyelven is elérhető tömérdek továbbírás. Persze ennél sokkal több fanfictionnel foglalkozó oldal van, de nem férne ki ide, ha fel akarnám sorolni. Akit érdekel csak szóljon!

Remélem, hogy sikerült felkeltenem néhányotok érdeklődését és kipróbáljátok ezt a stílust. Aki szeret olvasni és szereti a HP univerzumot, az biztosan fog találni a saját szájízének megfelelő írást. (Aztán csak vigyázni a slash feliratú történetekkel!) Jó olvasást kívánok!

Szólj hozzá!

Címkék: geek konyv harry potter

A bejegyzés trackback címe:

https://ciginyom.blog.hu/api/trackback/id/tr745748922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása