HTML

Ciginyom

"Kell egy ember, aki vetítőgépet vált, amikor az egyik tekercs lefut és elkezdődik a másik. Megfigyelhetik, hogy a kép jobb felső sarkában néha felvillan egy jel… - Amit mi a szakmában csak ciginyomnak hívunk."

Tyler Durden

Facebook

Címkék

011 (1) 2013 (4) 2014 (1) 2015 (1) 2016 (3) 2017 (2) 2019 (1) aaron taylor johnson (1) ajánló (1) akció (9) alan rickman (1) alejandro gonzález inárritu (1) amy adams (1) andrew garfield (1) animáció (1) anime (1) Avengers (1) A 100 legjobb film (2) benicio del toro (1) Bill Murray (1) blockbuster (5) bodó viktor (1) Chris Pratt (2) colin firth (1) családi (1) dal (1) dev patel (1) dicaprio (1) Doctor Who (1) dráma (24) DVD (1) emily blunt (1) emma stone (1) Endgame (1) fantasy (1) feelgood (1) film (29) filmadaptáció (1) filmzene (2) fotók (1) Frank Langella (1) geek (6) háborús (2) hamus (1) harry potter (2) hegedűs d géza (1) horror (7) hugh jackman (1) indie rock (1) jake gyllenhaal (2) james cameron (1) Jarmush (1) jj abrams (2) joaquin phoenix (1) john goodman (1) jonah hill (1) josh brolin (1) kaland (4) katasztrófa (1) képregény (6) komédia (6) konyv (8) krimi (2) kritika (14) lista (2) magyar (3) margot robbie (1) matt damon (1) mel gibson (1) michael fassbender (1) michael keaton (1) michael shannon (1) mozi (4) musical (1) nekrológ (1) oscar (2) oscar-díj (1) patrick stewart (1) pixar (1) premier (1) radnai márk (1) ridley scott (1) road movie (1) robert downey jr (1) robert redford (1) robert rodriguez (1) romantikus (6) Ron Howard (1) rooney mara (1) ryan gosling (1) sci-fi (24) scorsese (1) Sherlock (2) sorozat (4) soundtrack (1) spike jonze (1) star trek (1) star wars (1) steve carell (1) szinhaz (3) szövényi-lux balázs (1) szputnyik (2) tarantino (3) thriller (10) titanic (1) tom ford (1) trailer (9) trainspotting (2) tv (1) Végjáték (1) vígszínház (1) villámkritika (4) Vlog (1) vonatles (1) wall street farkasa (1) western (5) x-men (2) zene (11) Címkefelhő

Filmes Naplók

K. Feri - 2009201020112012,

2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019

 Arany Öngyújtó 2017 :)

2017.12.28. 11:02 K. Feri

Megérkezett a Ciginyom 2017-es díjátadója, az Arany Öngyújtó!

(Ezúttal kizárólag az IMDB szerint 2017-ben bemutatott filmeket számítottam be a listába.)

 

A legjobb western:

LOGANhugh-jackman-as-wolverine-in-logan.jpg

James Mangold filmjének karakterei a képregények lapjairól származnak, de ezúttal a színes-szagos kalandokat maguk mögött hagyva múlandósággal szembesülnek. Sőt, halandósággal. Explicit, "nem akarom" módon megjelenő erőszakosságának és drámai felhangjainak (a múlt mesterségesen megszépített, a jövő törékeny, kilátástalan) köszönhetően a Logan új paradigmát nyit a szuperhősfilmek történetében. Egy fecske nem csinál nyarat, éppen ezért lelkesen várom a következőt.

Momentum: Logan egyenként végez a Xavier által "megfagyasztott" gazfickókkal.

 

A legjobb háborús film:

DUNKIRKbrody-dunkirk.JPG

Nem gondolom, hogy Nolan háborús eposza végig egyenletes színvonalú - úgy talán kibírhatatlanul intenzív lenne -, de eszem ágában sincs elvitatni az erényeit. Van néhány olyan jelenete a Dunkirknek, amely Hans Zimmer húrjaihoz hasonlóan pattanásig feszül. Ezekben hátborzongatóan személyes nézőpontból mutatja a háború rettenetét. Ez a film virtuális valóság szemüveg nélkül ad virtuális valóság élményt.

Momentum: Tom Hardy és az utolsó ellenséges gép.

 

A legjobb thriller:

WIND RIVER - GYILKOS NYOMONwr_r1_chg11_1222_00005542.jpg

A civilizációtól elzárt közösségekben igazán mocskos dolgok tudnak történni. A Wind River leghatásosabb pillanataiban vastag hóréteg alól kerülnek felszínre az emberi természet szélsőségei. Szívesen megtapsolnám Jeremy Rennert a következő Oscar gálán. Visszafogott és érzékeny alakítása legalább akkora erénye a filmnek, mint a lenyűgöző képi világ.

Momentum: Renner vadászpuskája mellékszereplői Oscar jelölésre számíthat filmvégi alakítása miatt.

Futottak még: mother!, Get Out, The Begiuled, Gerald's Game

 

A legjobb komédia:

THE DEATH OF STALIN - SZTÁLIN HALÁLAthe-death-of-stalin.jpg

Lehet-e szebben pellengérre állítani a kicsinyességet, mint a Sztálin halála körüli zűrzavar bemutatásával? Ez az esemény a kommunista rezsim legsötétebb éveinek végét jelentette, ám ezt a csetlő-botló karaktereink még egyáltalán nem tudják biztosan. Ezért képtelenek bármit is kezdeni a változás lehetőségével, szinte visszasírják a jól megszokott terrort. Ettől olyan valóságos, olyan emberi ez a film, pedig a humora néhol rajzfilmszerűen eltúlzott. Ironikusan és ismerősen tolakodik képünkbe egy elnyomó rendszer minden borzalma. Brilliáns egyéni alakítások!

Momentum: A vezér holttestének ágyba fektetése... Nem is! A lázadás leverése a film végén.

Futottak még: Thor: Ragnarök

 

A legjobb blockbuster:

STAR WARS: THE LAST JEDI - AZ UTOLSÓ JEDI(K)star-wars-last-jedi-rolling-stone-cover-story-2017-a7b0806c-5c96-4fb2-8815-4af765471341.jpg

Nem számítottam rá, hogy a The Last Jedi csípősebb humora, váratlanabb fordulatai ekkora indulatokat fognak kiváltani a rajongók között. Egy olyan korban, amikor minden blockbuster önreflexív, posztmodern, sokszor szolgaian másol (oké, nagy elődöktől merít), ez a film eléggé bátor ahhoz, hogy egy kicsit szélsőségesebb irányba vigye el a karaktereket és a sztorit. Dehát könyörgöm, bármennyire is fontos (nekem is) ez az egész, mégiscsak egy tündérmeséről beszélünk! A szélsőségesebb húzások (egy ügyes rendező kezei között) nemhogy nem sértik a Star Wars mesevilágát, de maradandó, fasza képekkel gazdagítják azt. Igenis, Rian Johnson megtette,amit megkövetelt a haza! (A fanyalgóknak pedig ajánlom Rusznyák csaba írását, melyben elképzeli, milyen kritikákat kapna a Jedi visszatér, ha ma jelenne meg!)

Momentum: Természetesen a hipertérbe ugró lázadó hajó és az a 10 másodperc csend.

Futottak még: Stephen King - It, War for the Planet of the Apes

 

A legjobb dráma (és legjobb film):

THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI - HÁROM ÓRIÁSPLAKÁT EBBING HATÁRÁBAN*fan_threebillboards_everett.jpg

A Three Billboards a mélységek és magasságok filmje. Vannak Isteni és Ördögi részei. Az egyik pillanatban visítva röhögsz egy poénon, egy másodperccel később zavartan, összeszorult torokkal keresed a zsebkendődet. Martin McDonagh nagybetűs ÍRÓ. Érdeklik az emberek, humanista, a szó legnemesebb értelmében. Ennek megfelelően aki a meséjében délelőtt még gyáva féreg volt, az délutánra a legbátrabb hőssé változik és fordítva. Ezúttal is olyan fantasztikus nevekkel vette körül magát, mint Woody Harrelson, Frances McDormand és az élete alakítását nyújtó Sam Rockwell.

Momentum: Officer Dixonnak eldurran az agya és átmegy a szomszédba rendet rakni. Illetve holtversenyben: Az őzgida megjelenése!

Futottak még: The Disaster Artist

*A filmet az USA-ban novembertől játszották, nekem Londonban sikerült premier előtt megnéznem. Magyar bemutató: Január 25. Ne hagyd ki!

 

A legjobb sci-fi:

BLADE RUNNER 2049 - SZÁRNYAS FEJVADÁSZ 2049blade-runner-2049.jpg

Semmi baj nincsen azzal, hogy Hollywood időnként modernizálja a saját meséit. Pláne ha ezt egy annyira tehetséges direktorra bízzák, mint a sci-fi megmentőjének is kikiáltott Denis Villeneuve. Filmje elképesztően grandiózus, ráadásul nem pusztán az eredeti remake-je á la Force Awakens. Az olyan apróságok, mint az egykori temőföld helyén működő fehérjefarm, a lepusztult koncertteremben éneklő Elvis-hologramm, vagy a digitális és hús-vér szeretők összemosása igazi kincsnek számítanak a műfaj rajongói számára. A 2049 az eredeti mű által feszegetett teremtő és teremtett közti kapcsolat kérdését is tovább mélyíti egy mesterséges intelligencia képbe hozásával. Arról nem is beszélve, hogy (szemben az előddel) most még a cselekmény is tartogat izgalmakat. A befejezés pedig egészen katartikus.

Momentum: K a lépcsőn fekve egyedül marad a hóesésben.

 

Bónusz - A leggyönyörűségesebben szétrúgott seggek:

ATOMIC BLONDEmaxresdefault.jpg

Momentum: Charlize Theron és minden idők talán legcsodálatosabban koreografált verekedése, vágás nélkül.

 

Bónusz - A legszemkápráztatóbb CGI őrület:

KONG: SKULL ISLANDkong-skull-island-image-18.jpg

Momentum: Kong vs Choppers 8-0

 

Vígaszdíj:

BABY DRIVERbaby-driver-movie-wallpapers-4.jpg

Mert, habár egy picit többet vártam ettől a filmtől (meg hát újra is kéne néznem még idén), Edgar Wright még mindig az egyik legfaszább élő filmrendező a világon. :)

Szólj hozzá!

Címkék: horror lista sci-fi akció thriller dráma komédia 2017

A bejegyzés trackback címe:

https://ciginyom.blog.hu/api/trackback/id/tr6913526725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása